The Walled Gardens

The origin

The walled garden at Burton Constable is an 18th-century design and was designed and built during the Capability Brown interventions. Originally known as the ‘Stove Garden’, William Constable first outlined his directions to the designer in 1769. The design included two pedimented buildings on either side of an original stove house, constructed in the neoclassical style. 

Ingenuity

The walled garden provided protection from the elements, and the stove house raised the temperature to create a microclimate. Greenhouses were used to line the stove-warmed northern wall which would have enabled exotic fruits to be grown ‒ together with the kitchen garden, would have provided food for the family, staff and guests at Burton Constable on a daily basis. 

Maps

Maps and information coming soon.

Growing Fruit and Vegetables

In more recent times, the gardens were rented out to various flower and vegetable growers who utilised the space on a commercial basis. Until in the 1980s, it was left empty and was eventually used as an enclosure to rear pheasants. In 2006, Mr C undertook a programme of significant repair and restoration work to return the area to its former glory. Over two years he created a pleasure garden.

Visit the Walled Gardens

The walled gardens can now be enjoyed by the park’s customers who can relax in its calm environment and who, in the summer months especially, can enjoy the extensive collection of roses planted around the walls.

Visits are welcome from Monday to Friday, during the hours of 10:00am – 16:00pm. We kindly ask that all visitors check in with Reception at the entrance of the park. The gardens close for the winter season from October 31st until March 1st.

For group bookings, please call our reception team on 01964 562508

No posts found